Η σήμανση που χρησιμοποιούμε στην Paths of Greece χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη.
- σήμανση με χρώμα, που δίνει την κατεύθυνση της διαδρομής και έχουμε αναφερθεί σε αυτή σε περασμένες δημοσιεύσεις.
- σήμανση με πασσάλους κατεύθυνσης και
- πινακίδες πληροφοριών.
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στις πινακίδες κατεύθυνσης μονοπατιών.
Περιεχόμενα πινακίδων κατεύθυνσης
Η σήμανση με πινακίδες κατεύθυνσης γίνεται στα σημεία εκκίνησης της διαδρομής και στις κύριες διασταυρώσεις. Έχει στόχο τον προσδιορισμό της θέσης του πεζοπόρου.
Περιλαμβάνει στοιχεία όπως:
- το σημείο ή ο οικισμός στον οποίο κατευθύνεται το κάθε σκέλος της διαδρομής (ενδιάμεσος και τελικός προορισμός),
- χιλιομετρική απόσταση,
- εκτιμώμενος χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν οι πεζοπόροι στον προορισμό και τέλος,
- κωδικός της διαδρομής.
Ο πάσσαλος κατεύθυνσης μπορεί να περιέχει το τοπωνύμιο του συγκεκριμένου σημείου, ενδείξεις κινδύνων, υψόμετρο, κλπ.
Τέτοιου είδους πληροφορίες είναι απαραίτητες για να μπορέσουν οι περιπατητές να κάνουν τον δικό τους προγραμματισμό. Αυτό φυσικά γίνεται ανάλογα με τις δυνάμεις και την όρεξη καθενός. Επιπρόσθετα, οι πληροφορίες αυτές προσφέρουν μια παραπάνω αίσθηση ασφάλειας.
Πλεονεκτήματα πινακίδων κατεύθυνσης
Στην Paths of Greece, με διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία, έχουμε σηματοδοτήσει πολλά χιλιόμετρα μονοπατιών. Έχουμε δει και δοκιμάσει, λοιπόν, πολλά συστήματα σήμανσης.
Πλέον, καταλήξαμε ότι ο βέλτιστος τρόπος σήμανσης για τις πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας είναι ένα σύστημα σήμανσης τετράπλευρων πασσάλων. Στις πλευρές τους βιδώνονται πινακιδάκια με ενδείξεις προορισμών, αποστάσεων, χρόνων και κατευθύνσεων.
Επιλέγουμε αυτή τη μέθοδο σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πινακίδες που έχουν μία μόνο πλευρά μεγάλου μεγέθους, γιατί θεωρούμε ότι στις τετράπλευρες κερδίζουμε μία πληθώρα πλεονεκτημάτων:
- Λόγω των τεσσάρων πλευρών μπορεί να χωρέσει περισσότερη πληροφορία από ότι στην μία πλευρά.
- Οι τέσσερις πλευρές επιτρέπουν την καλύτερη ένδειξη κατεύθυνσης της διαδρομής. Ο συνδυασμός πλευράς και βέλους μπορεί να υποδείξει την ακριβή πορεία.
- Η πληροφορία μοιράζεται σε πολλές πλευρές και έτσι αποφεύγουμε τον οπτικό υπερκορεσμό. Κάθε πλευρά έχει συγκεκριμένη πληροφορία, καθιστώντας την ευανάγνωστη.
- Μικρότερη παρέμβαση από τις ογκώδεις πινακίδες που συνήθως χρησιμοποιούνται.
- Μεγαλύτερη αντίσταση στις καιρικές συνθήκες λόγω του μικρού μεγέθους. Μεγάλες πινακίδες που εξέχουν επηρεάζονται περισσότερο από τα φυσικά φαινόμενα.
- Αποτελούν συνδυασμό λειτουργικότητας, απλότητας και αισθητικής.
- Το μικρό του μέγεθος αποφέρει μικρότερα κόστη και μεγαλύτερη ευκολία τοποθέτησης και διόρθωσης.
Υλικό πινακίδων κατεύθυνσης μονοπατιών
Μία ακόμα σημαντική πτυχή των πασσάλων σήμανσης είναι το υλικό που χρησιμοποιείται. Πλέον, αντί για ξυλεία, χρησιμοποιούμε 100% ανακυκλωμένο (και ανακυκλώσιμο) πλαστικό. Τα υλικά αυτά συμπιέζονται και παίρνουν μορφή σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με αυτή του ξύλου.
Τα θετικά του ανακυκλωμένου πλαστικού είναι πολλά και σημαντικά. Για παράδειγμα η μακροζωία του υλικού είναι μεγαλύτερη, καθώς δεν διαβρώνεται όπως το ξύλο. Ταυτόχρονα, η ελαστικότητά του επιτρέπει σε μεγάλες πιέσεις να παραμορφώνεται και να επιστρέφει στη αρχική του μορφή. Εξίσου σημαντική η μεγαλύτερη από το ξύλο αντίσταση σε φαινόμενα πυρκαγιάς.
Φυσικά μέσα στα θετικά είναι και ο μεγάλος περιβαλλοντικός αντίκτυπος, όπως και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ως προς νέες εναλλακτικές τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν το σύγχρονο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ρύπανσης και του απερίσκεπτου καταναλωτισμού.
Τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης
Οι πάσσαλοι των πινακίδων τοποθετούνται με γνώμονα την μακροζωία της πινακίδας και την αποτροπή βανδαλισμών. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν μικρότερη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.
Η διαδικασία της τοποθέτησης ξεκινάει με σκάψιμο λάκκου, βάθους περίπου 0,5m – 1m, ανάλογα με το ύψος του ίδιου του πασσάλου.
Έπειτα, σφηνώνεται μία σιδερένια βέργα κάθετα στη βάση του πασσάλου, με σκοπό την σταθεροποίηση του.
Ο πάσσαλος τοποθετείται μέσα στην τρύπα και το κενό τριγύρω του γεμίζει σταδιακά με τσιμέντο και πέτρες.
Το τσιμέντο σταματάει περίπου 5 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και η πλήρωση συνεχίζει με χώμα.
Ανάλογα με τις ξεχωριστές περιστάσεις, ένας πάσσαλος ενδέχεται μην μπεί στο έδαφος, αλλά να τοποθετηθεί σε κάποια επιφάνεια, όπως ένας τοίχος ή ένα πεζούλι, με την χρήση στριφωνίων.
Φυσικά, καμία μέθοδος δεν είναι απόλυτη και βέλτιστη. Πιστεύουμε ότι η βελτίωση έρχεται με τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.
Έτσι, τα σχόλια και οι προτάσεις είναι είναι θεμιτά και ευπρόσδεκτα!
Ενδιαφέρεστε για ανάπτυξη και σηματοδότηση μονοπατιών στην περιοχή σας;
Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις καλύτερες λύσεις.
Παραδείγματα πεζοπορικών δικτύων
Θέλετε να δείτε ένα παράδειγμα με πινακίδες κατεύθυνσης μονοπατιών, φτιαγμένο από την Paths of Greece;
Δείτε από κοντά τα μονοπάτια του Πόρου και των Κυθήρων!