Η Paths of Greece συμμετείχε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας, παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική και δασική νομοθεσία για τις προστατευόμενες περιοχές σε συνάρτηση με τα μονοπάτια ως φυσικό – πολιτιστικό – τουριστικό πόρο, στην κατεύθυνση του πεζοπορικού τουρισμού. Η παρουσίαση – ομιλία έγινε από την κα Χριστίνα Κονταξή, μέλος της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας και της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας. Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 20 με 23 Οκτωβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α).
Ο τίτλος της παρουσίασης «Πεζοπορικός τουρισμός & προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, το παράδειγμα της Αλοννήσου» περιλάμβανε εκτός της αναφοράς στην κείμενη νομοθεσία την πρόταση που έχει κατατεθεί από την Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας στο Δήμο Αλοννήσου που αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.). Η συμμετοχή πλήθους επιστημόνων της οικολογίας στο συνέδριο αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για γόνιμες συζητήσεις γύρω από το ζήτημα της πεζοπορίας ως οικοτουριστικό πρόγραμμα στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, και των αρμοδιοτήτων των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ενώ διατυπώθηκε έντονος ο προβληματισμός της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την αντιμετώπιση των παραδοσιακών μονοπατιών ως τεχνικά έργα και κατασκευές.
Το πρόσφατο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης “Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών” του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που να διαφυλάσσει το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, τα προστατευόμενα στοιχεία και είδη και να προτρέπει την επίσκεψη στην ελληνική φύση πεζοπορώντας, αποτρέποντας ταυτόχρονα κάθε πιθανή ενέργεια υποβάθμισης τόσο των παραδοσιακών μονοπατιών όσο και του φυσικού περιβάλλοντος.